Παχυσαρκία: αλλάζοντας τρόπο ζωής, αλλάζετε ζωή!

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) κήρυξε την 11η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (World Obesity Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία και να προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισής της. 

Ως παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ορίζεται η παθολογική εκείνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό σωματικό λίπος σε βαθμό τέτοιο που να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό, οδηγώντας στην ελάττωση του προσδόκιμου επιβίωσης και την εμφάνιση αυξημένων προβλημάτων υγείας.  

Σήμερα η παχυσαρκία αποτελεί αναμφίβολα μια παγκόσμια επιδημία από την οποία δε θα μπορούσε να ξεφύγει η χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας το 21,9% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε αυτή ήταν παχύσαρκοι και το 57,1% υπέρβαροι. 

Ο βαθμός της παχυσαρκίας θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση το ποσοστό της σωματικής μάζας που καταλαμβάνει το λίπος του οργανισμού. Η μέτρηση όμως αυτή προϋποθέτει τη χρήση ειδικών τεχνικών που δεν είναι ευρέως διαθέσιμες. Στην καθημερινή πράξη χρησιμοποιείται ο λεγόμενος Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI) που υπολογίζεται από το λόγο του βάρους (σε κιλά) δια του τετραγώνου του ύψους (σε μέτρα) και έχει αποδειχθεί ότι συμβαδίζει ικανοποιητικά με το ποσοστό του λίπους του σώματος. 

Με βάση το BMI ένα άτομο θεωρείται λιποβαρές όταν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος του 18,5, φυσιολογικό όταν ο ΔΜΣ είναι 18,5 έως 25, υπέρβαρο όταν ο ΔΜΣ είναι 25 έως 30 και παχύσαρκο όταν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος του 30. 

Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορες χρόνιες παθήσεις. Ιδιαίτερα τα άτομα με κοιλιακή παχυσαρκία εμφανίζουν συχνότερα μία σειρά μεταβολικών παθήσεων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, οι διαταραχές των λιπιδίων και η λιπώδης διήθηση του ήπατος που αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών επιπλοκών (έμφραγμα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια).  

Αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος για την εκδήλωση διαφόρων μη μεταβολικών επιπλοκών όπως είναι οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο (ροχαλητό, σύνδρομο ύπνου-άπνοιας), η φλεβική ανεπάρκεια και η οστεοαρθρίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η χολολιθίαση, οι διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες κλπ.  

Τη παχυσαρκία συνοδεύουν επίσης πολύ συχνά και ψυχικές διαταραχές όπως ο χαμηλός βαθμός αυτοεκτίμησης, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ κάτι που είναι λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι ορισμένες μορφές καρκίνου εμφανίζονται στατιστικά σε σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά στα παχύσαρκα άτομα. 

Η λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας βρίσκεται στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Υιοθετείστε μια ισορροπημένη διατροφή και βάλτε την άσκηση στην ζωή σας.  

Να θυμάστε: η παχυσαρκία αποτελεί το έδαφος για την ανάπτυξη μίας πληθώρας κινδύνων για την υγεία! Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας. Ενημερωθείτε και απευθυνθείτε στους ειδικούς για να σας καθοδηγήσουν. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα οδηγούν σε μεγάλα αποτελέσματα! Η κατάλληλη ώρα για αλλαγή είναι τώρα!

 

Δουλοπούλου Λίλια 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, συνεργάτης Dospra Derma

Δερματολόγος Μαρία Δόσπρα – Τσακαλίδου

Eπικοινωνήστε μαζί μας!

2310 67 67 87

2310 67 33 44

dermadospra@gmail.com