Ψείρες: οι απρόσκλητοι επισκέπτες

Οι ψείρες είναι παράσιτα του ανθρώπου που μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής. Δε μολύνουν άλλα ζώα. Έχουν σχήμα επίμηκες, χρώμα γκριζόφαιο που μπορεί να γίνει ανοικτότερο ή σκουρότερο ανάλογα με το χρώμα των τριχών της κεφαλής για λόγους προσαρμογής και προφύλαξης.

Ζουν περίπου 40 ημέρες και τα θηλυκά γεννούν περίπου 5-7 αυγά (κόνιδες) ημερησίως τα οποία προσκολλούνται στερεά στις τρίχες ή τα ρούχα. Σε 8-10 ημέρες εξέρχονται από τα αυγά. Αποτελούνται από 3 ζεύγη ποδιών που έχουν αιχμηρές δαγκάνες, ειδικά κατασκευασμένες ώστε να μπορούν να αγκιστρώνονται στους ιστούς όπου παρασιτούν (τρίχες ή νήματα των ρούχων). Από εκεί τρυπούν το δέρμα του ανθρώπου και τρέφονται απομυζώντας αίμα από τα αγγεία του δέρματος, περίπου 3 έως 6 φορές την ημέρα. Η έκκριση του σάλιου τους προκαλεί έντονο κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής.

Οι ψείρες μπορούν να επιβιώσουν εκτός τριχωτού της κεφαλής έως και 55 ώρες.

Προσβάλλονται όλες οι ηλικίες, αλλά κυρίως τα μικρά παιδιά και περισσότερο τα κορίτσια, με κύριες πηγές μόλυνσης τις σχολικές αίθουσες. Το παράσιτο είναι πολύ μεταδοτικό: εκτός από την άμεση επαφή κεφάλι με κεφάλι μπορεί να μεταδοθεί από την κοινή χρήση σε σκούφους, καπέλα, κασκόλ, χτένες, βούρτσες, ακουστικά, μαξιλάρια κ.α.

Η νόσος αρχίζει με έντονο ενοχλητικό κνησμό. Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί παρουσιάζουν διαταραχές στην συγκέντρωση, ανησυχία, νευρικότητα. Μπορεί να παρατηρηθούν μικρές πληγέςδρυφάδεςερύθημααπολέπιση και μικρές φλεγμονώδεις βλάβες στο κεφάλι και τον αυχένα επίσης και διόγκωση των λεμφαδένων.

Οι ψείρες αναγνωρίζονται με γυμνό οφθαλμό ή με μεγεθυντικό φακό, δεν έχουν φτερά (δεν πετούν), αλλά είναι σχετικά δύσκολο να εντοπιστούν διότι μετακινούνται ανάμεσα στις τρίχες με μεγάλη ταχύτητα και κρύβονται.

Οι κόνιδες είναι ωοειδή λευκόφαια αυγά. Ανευρίσκονται πιο εύκολα διότι είναι στερεά προσκολλημένες στις τρίχες και αυτές είναι η ένδειξη ότι υπάρχει μόλυνση από ψείρες.

Θεραπεία γίνεται με την εφαρμογή ειδικών παρασιτοκτόνων υπό μορφή σαμπουάν ή λοσιόν που παραμένουν στο κεφάλι συνήθως 10’-15΄. Κατά τη διαδικασία αυτή δεν σκοτώνονται οι κόνιδες παρά μόνο οι ψείρες, για αυτό επιβάλλεται η απομάκρυνση των κόνιδων με πυκνόδοντη χτένα μετά την κάθε εφαρμογή.

Η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται μια φορά την εβδομάδα για 3 συνεχόμενες εβδομάδες, ώστε κάθε νέα ψείρα που θα γεννηθεί να μην προλάβει να εξελιχθεί σε ώριμη ψείρα και εναποθέσει τα δικά της αυγά.

Το περιβάλλον θα πρέπει να καθαριστεί με ηλεκτρική σκούπα. Τα κλινοσκεπάσματα, τα ρούχα, τα σκουφάκια, τα κασκόλ, τα μαξιλάρια, τα λούτρινα παιχνίδια θα πρέπει να πλένονται καλά στο πλυντήριο.  Άλλα αντικείμενα όπως βούρτσεςχτένεςπαιχνίδια θα πρέπει να απολυμανθούν με εντομοκτόνα.

Όλα τα παιδιά και οι ενήλικες που διαμένουν στο ίδιο σπίτι ή του άμεσου περιβάλλοντος θα πρέπει να ελεγχθούν και να κάνουν θεραπεία ταυτόχρονα.

Αιτίες αποτυχίας της θεραπείας ενδέχεται να είναι οι παρακάτω:

  • Παρανόηση των οδηγιών και λάθος εφαρμογή του φαρμάκου,
  • Κακή συμμόρφωση,
  • Πρόκληση ανοχής στο συγκεκριμένο φάρμακο,
  • Ανεπαρκής δόση, συχνότητα, χρόνος θεραπείας και ποσότητα εφαρμοζόμενου προϊόντος,
  • Ατελής αφαίρεση και εξολόθρευση των αυγών (κονίδων),
  • Αναμόλυνση από το οικογενειακό περιβάλλον ή το σχολείο, εφόσον δεν έχουν κάνει ταυτόχρονα όλοι θεραπεία,
  • Αναμετάδοση από χτένες, κλινοσκεπάσματα. Είναι σημαντικό να ελέγχονται τα παιδιά στο σχολείο και να φορούν από το σπίτι τα ειδικά αντιφθειρικά σπρέι για την αποφυγή μόλυνσης.

Δερματολόγος Μαρία Δόσπρα – Τσακαλίδου

Eπικοινωνήστε μαζί μας!

2310 67 67 87

2310 67 33 44

dermadospra@gmail.com