fbpx espa-banner
slider image b flower slider

Ακμή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ακμή είναι η νόσος της εφηβικής (και όχι μόνο) ηλικίας που προσβάλλει τους τριχοσμηγματογόνους θύλακες. Παρατηρείται πιο συχνά μεταξύ 14-19 ετών, μπορεί όμως περιστασιακά να εμφανίσει ακμή και το 80% των ατόμων μεταξύ 19-35 ετών.

Διαρκεί γύρω στα 2-3 χρόνια με υφέσεις και εξάρσεις, σταδιακά βελτιώνεται και τελικά υποχωρεί. Αλλά μπορεί να διαρκέσει και πολλά χρόνια μέχρι το 25ο έτος στους άντρες και πολύ μετά τα 30 στις γυναίκες.

Εμφανίζεται στα μέρη που οι σμηγματογόνοι αδένες έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα όπως είναι το πρόσωπο, το στήθος, η πλάτη και οι ώμοι.

Υπάρχει ριζική θεραπεία;

Ουσιαστικά δεν υπάρχει ριζική θεραπεία αλλά προσπάθεια βελτίωσης και πρόληψης των ουλών – καταπολέμηση συμπτωμάτων. Χρειάζεται πλήρης συνεργασία του ασθενή που πρέπει να ενημερωθεί για την αναγκαιότητα της συνεχούς θεραπείας.

Θεραπείες ακμής

  • Τοπική-Συστηματική θεραπεία (από το στόμα): Στις ήπιες μορφές ακμής προτείνεται η τοπική θεραπεία όπου ο ασθενής χρησιμοποιεί τοπικά σκευάσματα με κερατολυτική, αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή δράση σε μορφή λοσιόν ή κρέμας. Στις σοβαρές μορφές ακμής ενδείκνυται η συστηματική αγωγή όπου παράλληλα με την τοπική αγωγή χορηγούμε και από το στόμα αντιβιοτικά, ισοτρετινοΐνη και ορμόνες.
  • Μη ενέσιμη Μεσοθεραπεία: Στην εποχή μας υπάρχουν ειδικές Μεσοθεραπείες (μη ενέσιμες μεσοθεραπείες με microneedling) οι οποίες βοηθούν στη θεραπεία της ακμής στοχεύοντας στη συρρίκνωση των τριχοσμηγματογόνων αδένων, τη ρύθμιση της παραγωγής του σμήγματος τη μείωση της ερυθρότητας, των σημαδιών της ακμής και στεγνώνει τα ενεργά σπυράκια.
  • Φωτοδυναμική θεραπεία: Οι φωτοδυναμικές θεραπείες στηρίζονται στη χρήση των LED(Light Emitting Diode-Δίοδοι Εκπομπής Φωτός) τα οποία σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση φωτοευαίσθητων ουσιών. Η LED Φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια 100% φυσική, μη επεμβατική διαδικασία. Με την ακτινοβόληση μπλε φωτός εξουδετερώνεται το προπιονικό βακτήριο της ακμής, οπότε μειώνεται η ακμή και η φλεγμονή στο δέρμα.
  • Laser: Οι ουλές της ακμής είναι ένα θέμα που απασχολεί και αλλάζει την ψυχολογία των παιδιών που έχουν ακμή αλλά και των ενηλίκων. Υπάρχουν laser που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στις ουλές της ακμής, κυρίως τις ατροφικές. Αυτά είναι τα Nd-Yag lasers και τα fractional CO2 lasers.

Γιορτινό τραπέζι: συμβουλές για να μην αυξήσουμε το βάρος μας

>