fbpx espa-banner
slider image b flower slider

Γιορτινό τραπέζι: συμβουλές για να μην αυξήσουμε το βάρος μας

Η ώρα του Χριστουγεννιάτικου και Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού πλησιάζει, με τα σπίτια μας ήδη να μυρίζουν από τα εδέσματα των γιορτινών ημερών και να ετοιμάζονται για το γιορτινό τραπέζι. Η υπερβολή και η ευχαρίστηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την διάθεση των εορτών, τι κάνουμε όμως ώστε να μην αυξήσουμε το βάρος μας κατά την περίοδο αυτή; 

Το παν είναι να διατηρήσουμε τα κιλά μας στα ίδια επίπεδα και η σχέση μας με τη ζυγαριά να παραμείνει καλή και με τον ερχομό του νέου χρόνου. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου στο γιορτινό τραπέζι είναι να τρώμε με προγραμματισμό και μέτρο, σκεπτόμενοι συνειδητά τις επιλογές μας. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, ο νέος χρόνος θα μας βρει χωρίς τύψεις:

  • Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό που θα μας δώσει ενέργεια και θα μας βοηθήσει να μην φτάσουμε στο κυρίως και βαρύ γεύμα της ημέρας πεινασμένοι. Συμπεριλάβετε σε αυτό τουλάχιστον ένα φρούτο ή λαχανικό και μία πηγή πρωτεΐνης όπως είναι τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι και ξηρούς καρπούς. 
  • Τις ημέρες των γιορτών μην ξεχάσετε τις καθημερινές σας συνήθειες. Έχετε πάντα μαζί σας κάποιο φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο, λίγους ξηρούς καρπούς ή μια μικρή μπάρα δημητριακών, για τις περιπτώσεις που θα πεινάσετε και θα είστε ακόμα στους δρόμους. 
  • Καταναλώστε ένα μικρό σνακ κάθε 3 με 4 ώρες, γιατί έτσι θα διατηρήσετε τη γλυκόζη στο αίμα σε σταθερά επίπεδα και θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση στο επόμενο μεγάλο γεύμα που σε αυτή την περίπτωση θα είναι εορταστικό. 
  • Την ώρα του γεύματος γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά. Τα λαχανικά είναι φτωχά σε θερμίδες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό. Σε περίπτωση που υπάρχει μπουφές, δείτε τα διαθέσιμα φαγητά και στη συνέχεια επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο. 
  • Εάν θέλετε να το ρίξετε έξω, κάντε το με μέτρο. Εξασκείστε την τεχνική των αναλογιών και δοκιμάστε από όλες τις λιπαρές μεν γευστικότατες δε επιλογές του τραπεζιού, αλλά σε μικρή ποσότητα ή, εάν είναι δυνατό, στο ελάχιστο μέγεθος της μιας μπουκιάς. Και φυσικά, φροντίστε να μην φάτε τόσο ώστε στο τέλος του δείπνου να νιώθετε ότι το παρακάνατε.
  • Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο. Μη ξεχνάτε πως όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ, τόσο περισσότερες οι θερμίδες του. Επίσης, η προσθήκη αναψυκτικού αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο.
  • Καταναλώστε γλυκά με μέτρο. Χωρίς αυτά δεν καταλαβαίνουμε Χριστούγεννα, όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς το πόσα θα καταναλώσουμε καθώς αποδίδουν δυστυχώς αποδίδουν πολλές θερμίδες και πολλά λιπαρά. Ένας κουραμπιές 50 γραμμαρίων θα μας επιβαρύνει με 230 θερμίδες, ενώ τα μελομακάρονα αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή. Φτιάχνονται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και με μέλι αντί για ζάχαρη. Επιπλέον, περιέχουν καρύδια, πηγή ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που κάνουν καλό στην καρδιά. Ένα μελομακάρονο 50γρ. αποδίδει 183 θερμίδες. Η βασιλόπιτα καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και δεν υπάρχει λόγος να τη στερηθούμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ένα μέτριο κομμάτι βασιλόπιτας τύπου κέικ 100γρ δίνει 375 θερμίδες. 
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την πέτσα από τη γαλοπούλα και το γουρουνόπουλο. Μην καταναλώνετε παχιές σάλτσες και τηγανιτές γαρνιτούρες
  • Οι γιορτές είναι μέρες γλεντιού, για τον λόγο αυτό κινηθείτε, χορέψτε όσο περισσότερο μπορείτε και κάντε πολλές βόλτες! 

Απολαύστε αυτές τις ημέρες με την οικογένειά σας και αφιερώστε τους χρόνο. Η καλή μας διάθεση είναι αυτή που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα συνοδεύσει τέλεια το φαγητό κι ό,τι άλλο επιλέξουμε να κάνουμε! Καλές γιορτές! 


Μάθετε για το Πρόγραμμα Μείωσης Σωματικού Βάρους Dospra Weight Plan 

Ακμή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νηστεία και Διατροφή

>